Americké akcie ve středu oslabily kvůli výrokům šéfa Fedu

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily poté, co šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke uvedl, že pokud se bude ekonomika USA vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě již v letošním roce omezovat nákupy dluhopisů.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,34 procenta na 15.112,27 bodu.Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,39 procenta na 1628,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,12 procenta na 3443,20 bodu.

Fed nyní podporuje ekonomiku Spojených států nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na rekordní maxima. Podle Bernankeho by program mohl být do poloviny příštího roku zcela ukončen.

"Pokud je náš hospodářský růst udržitelný bez pomoci Fedu, je to dobrá zpráva. Je však těžké odstavit systém od snadno dostupných peněz," uvedl analytik Randy Bateman ze společnosti Huntington Asset Management. "Bude tu určitá nervozita, protože se přizpůsobujeme normálnímu ekonomickému prostředí," dodal Brad Sorensen z firmy Charles Schwab.

Podle některých analytiků je reakce akciového trhu na Bernankeho prohlášení přehnaná a investoři by měli využít nynější pokles jako příležitost k levným nákupům.

Na devizovém trhu dolar smazal počáteční ztráty a výrazně posílil vůči euru i japonskému jenu poté, co Bernanke uvedl, že rizika pro hospodářské vyhlídky Spojených států polevila. V závěru středečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,8 procenta na 1,3280 USD, napsala agentura Reuters.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK