Pokles aktivity čínského průmyslu v červnu zrychlil

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. června (ČTK) - Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu se v červnu kvůli slabé poptávce opět snížila a tempo jejího poklesu bylo nejprudší za posledních devět měsíců. Vyplývá to z průzkumu společnosti HSBC mezi nákupními manažery. Údaje posílily obavy ze zpomalení růstu druhé největší ekonomiky světa a přispěly k výraznému poklesu na akciových i komoditních trzích.

Index aktivity zpracovatelského sektoru klesl na 48,3 bodu z květnových 49,2 bodu. Dostal se tak hlouběji pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Čínský hrubý domácí produkt loni stoupl o 7,8 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 1999. Letošní ekonomické údaje zatím zaostávají za očekáváním, což vyvolává obavy, že by Čína nemusela dosáhnout plánovaného hospodářského růstu 7,5 procenta. HSBC nyní předpokládá, že čínská ekonomika letos stoupne o 7,4 až 8,2 procenta.

"Pravděpodobnost, že hospodářský růst klesne pod sedm procent, je celkem nízká, protože současná stimulační opatření stále pomáhají stabilizovat ekonomiku," upozornil analytik Wang Ťin z makléřské společnosti Guotai Junan Securities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK