Markit: Pokles ekonomické aktivity v eurozóně v červnu zpomalil

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Pokles ekonomické aktivity v eurozóně v červnu zpomalil, hospodářské oživení však brzdí slabé zakázky. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje podle firmy naznačují, že hrubý domácí produkt eurozóny se ve druhém čtvrtletí sníží o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozích třech měsících.

Index sledující aktivitu v průmyslu i ve službách v červnu stoupl na 48,9 bodu z květnových 47,7 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského března, ale zůstal pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

"Ve třetím čtvrtletí bychom měli vidět stabilizaci ekonomiky a ve čtvrtém čtvrtletí by se měl objevit růst," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. "To odpovídá názoru politiků, že druhá polovina roku bude vypadat mnohem lépe," dodal.

Eurozóna se již jeden a půl roku nachází v hospodářské recesi. Evropská centrální banka (ECB) proto čelí rostoucímu tlaku, aby uskutečnila další opatření na podporu hospodářského růstu. Ekonomové však podle průzkumu agentury Reuters v příštích měsících další uvolňování měnové politiky neočekávají.

"Politici v eurozóně budou nepochybně povzbuzeni zlepšujícími se indikátory, které naznačují, že ECB nebude v blízkém období pociťovat potřebu dalších opatření," upozornil Williamson.

ECB začátkem měsíce ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu půl procenta. Předpověděla však, že ekonomika eurozóny se v letošním roce propadne o 0,6 procenta namísto původně předpokládaného poklesu o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK