Koruna dál mírně oslabuje k euru a výrazněji k dolaru

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Koruna dál mírně oslabuje k euru a výrazněji k dolaru. Kolem 10:30 se proti středě vůči evropské měně obchodovala o dva haléře slabší na 25,68 Kč/EUR a k americké měně ztratila 28 haléřů na 19,44 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je důvodem slabších úrovní koruny výsledek středečního zasedání širšího výboru pro měnovou politiku (FOMC) a následný projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

"Informace o tom, že Fed již během letošního roku může začít omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku nákupy definitivně ukončit, skokově posílila americký dolar a poslala do kolen rizikové měny," uvedl Novák. Kolem 10:30 se dolar obchodoval na 1,3208 USD/EUR.

Z nadhledu posledního týdne je podle Nováka koruna k euru mimořádně stabilní a její pohyby lze "směle označit za minimální". Stabilita koruny je dobře patrná při srovnání s jejími regionálními protějšky, polským zlotým a maďarským forintem, když obě tyto měny utrpěly v noci ze středy na čtvrtek a následně i časně ráno k euru výrazné ztráty, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK