Pražská burza se propadla na desetiměsíční minimum 910 bodů

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Pražská burza se dnes dopoledne propadla na desetiměsíční minimum. Index PX k 11:15 klesl o 1,62 procenta na 910,29 bodu, nejnižší úroveň od začátku loňského srpna. Alespoň mírně posilovala pouze jedna ze 14 hlavních emisí, akcie developera Orco, ostatní emise klesaly, či stagnovaly. Největší pokles zaznamenala stejně jako ve středu těžební firma NWR, nyní o více než sedm procent.

Předchozí den uzavíraly cenné papíry NWR obchodování s propadem o téměř 16 procent a dnes dopoledne klesla cena akcií o dalších 7,54 procenta na 22,7 koruny. "Akcie NWR již ve středu dostala pod tlak nová várka nepříznivých zpráv v čele se snížením cílové ceny analytiky Bank of America/Merrill Lynch na nové dno 5,7 koruny. Další negativní zprávou je, že v pátek dojde k vyřazení titulu z prestižního londýnského indexu po dvou letech od zařazení," sdělil analytik Pavol Mokoš z Patria Direct.

Pražskou burzu ale táhly dolů i tradičně nejobchodovanější cenné papíry. Právě pokles cen akcií ze silných emisí energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste patřil dopoledne k nejvyšším hned po NWR a pojišťovací skupině VIG, která spadla o 2,13 procenta na 953,7 koruny. Cenné papíry ČEZ oslabily o 2,02 procenta na 510,5 koruny za akcii a Erste o 1,97 procenta na úroveň 608 korun.

"Pád akcií ČEZ přichází poté, co středeční rozhodnutí výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu přineslo jen mírnější návrh na nápravu trhu s emisními povolenkami. Reakcí energetických trhů byl pokles cen elektřiny v důsledku poklesu cen povolenek," uvedl analytik Mokoš.

Také akcie telekomunikačního operátora Telefónica ČR zaznamenaly větší pokles, a to o 1,25 procenta na 284,6 korun. Z nejsilnějších emisí znatelně poklesla i Komerční banka, jejíž akcie ztratily 1,02 procenta na 3484 korun.

Pouze cenné papíry developera Orco si dopoledne připsaly nějaký zisk. Posílily o 0,66 procenta na 60,7 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK