Španělská ekonomika má podle centrální banky nejhorší za sebou

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 20. června (ČTK) - Španělská ekonomika má nejhorší část recese za sebou a již ve třetím čtvrtletí by se mohla vrátit k růstu. Uvedl to dnes guvernér centrální banky Luis María Lind. Dodal však, že krize ve španělském bankovním sektoru ještě neskončila.

"První měsíce roku 2013 potvrzují, že nejhorší část recese je za námi. S blížícím se koncem roku, možná již ve třetím čtvrtletí, bychom mohli dosáhnout pozitivního tempa růstu," uvedl Lind v projevu k parlamentnímu hospodářskému výboru.

Obtížné úvěrové podmínky ve Španělsku se podle guvernéra nicméně nevrátí k normálu, dokud nebude dokončena očista bankovního sektoru. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos již dříve upozornil, že španělské banky si budou muset vytvořit dodatečné rezervy na úvěrové ztráty v objemu až deseti miliard eur (přes čtvrt bilionu Kč), aby splnily nová pravidla pro refinancování půjček. Podle Linda se banky s požadavky na tvorbu dodatečných rezerv budou schopny vypořádat.

Španělská ekonomika se nyní nachází ve druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Mezinárodní měnový fond však nedávno předpověděl, že španělská recese brzy skončí.

"Věřím, že jsme na dobré cestě k obnovení růstu a tvorbě pracovních míst," uvedl dnes Lind. "K dosažení tohoto cíle bude klíčové pokračovat v reformní politice směřující k podpoře flexibility ekonomiky a konkurenceschopnosti," dodal.

Španělská ekonomika loni klesla o 1,4 procenta. Utrpěla tak druhý nejhlubší pokles od roku 1970, kdy se začal hrubý domácí produkt měřit podle současné metodiky. V letošním prvním čtvrtletí se HDP snížil o 0,5 procenta po poklesu o 0,8 procenta v předchozích třech měsících.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK