Nezaměstnanost na Slovensku pomalu klesá, je ale vyšší než v ČR

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. června (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v květnu klesla čtvrtý měsíc po sobě. Dostala se sice na nejnižší úroveň od začátku letošního roku, nadále ale zůstává vysoká a je vyšší než v ČR. Bez práce bylo v zemi 14,26 procenta obyvatel, v dubnu míra nezaměstnanosti činila 14,41 procenta. Novinářům to dnes řekl šéf ústředí práce Marián Valentovič.

Situaci na trhu práce ovlivňují kromě jiného sezonní práce a stoupající počet Slováků, kteří odcházejí za výdělkem do ciziny. "Sezonní práce mají vliv na míru nezaměstnanosti - na jaře a v létě pozitivní, po jejich ukončení nezaměstnanost stoupá," uvedl Valentovič.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, dosáhl v květnu na Slovensku 384.977 lidí. Proti dubnu se řady nezaměstnaných sice ztenčily o téměř 4000 osob, ve srovnání s minulým rokem ovšem přibylo 28.655 lidí bez práce.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. V Česku se nezaměstnanost v květnu snížila na 7,5 procenta. Situace na slovenském trhu práce se zhoršovala prakticky nepřetržitě od propuknutí globální ekonomické krize v roce 2009 až do začátku letošního roku, kdy nezaměstnanost vystoupila na nejvyšší úroveň od dubna roku 2004, a to na 14,8 procenta.

Vysoký počet nezaměstnaných je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky. Vláda i slovenská centrální banka předpokládají, že hospodářství země letos poroste o necelé procento. Pro výraznější snížení míry nezaměstnanosti by ekonomika podle analytiků musela růst mnohem rychleji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK