Obchodník Hayes jako první stane před soudem kvůli sazbě LIBOR

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Bývalý obchodník finančních ústavů UBS a Citigroup Tom Hayes si dnes u soudu v Londýně vyslechl obžalobu za manipulaci s úrokovou sazbou LIBOR. Hayes bude první, kdo v rámci celosvětového vyšetřování bank v souvislosti s určováním klíčové globální sazby stane před soudem.

 

Hayese britská policie zatkla v prosinci a tento týden jej prokurátoři obvinili ze zločinného spolčení za účelem podvodu. Hayes se podle nich při manipulacích se sazbou spolčoval se zaměstnanci řady bank. Vedle švýcarské UBS a americké Citigroup mělo jít o bankovní instituce Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC a Rabobank, a rovněž o makléřské firmy ICAP, Tullett Prebon a RP Martin.

Soud propustil Hayese na kauci pod podmínkou, že neopustí Velkou Británii. K soudnímu líčení v londýnské čtvrti Southwark se má obchodník znovu dostavit 4. července.

Rabobank agentuře Reuers sdělila, že s vyšetřovateli případu spolupracuje. Ostatní společnosti se k Hayesově obvinění nevyjádřily.

Úřady v Británii a USA loni potrestaly pokutami v objemu stovek milionů dolarů britské banky HSBC a RBS a švýcarskou UBS za to, že v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly data pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat.

Sazby LIBOR a ostatní referenční sazby jsou klíčovými indikátory pro většinu úrokových sazeb v obchodním styku. Jsou na nich založeny obchodní kontrakty v řádu bilionů dolarů.

Úřady se nyní zaměřují na ty obchodníky, kteří léta manipulovali pro vlastní prospěch sazbami LIBOR a dalšími referenčními úroky. Sazbu LIBOR Hayes využíval od roku 2006 v tokijské pobočce UBS, kde obchodoval s deriváty navázanými na tyto sazby. V UBS skončil v roce 2009, kdy přešel do Citigroup. Obvinění se týká období let 2006 až 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK