Plzeňská teplárna vyplatí na dividendách 176 mil. Kč, jako loni

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 20. června (ČTK) - Se stejným hrubým ziskem jako loni, tedy zhruba 460 milionů korun, počítá letos Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech. Městský podnik, který letos vykázal čistý zisk 372 milionů Kč, meziročně o 12 procent vyšší, letos vyplatí na dividendách 176 milionů korun, stejně jako loni. Se stejnou sumou, která po zdanění činí 150 milionů Kč počítá město Plzeň kromě letoška také příští rok. Valná hromada, tedy městská rada, schválí dividendu za týden. ČTK to řekl šéf teplárny Tomáš Drápela.

Podnik vyplatí stejnou dividendu už třetím rokem. A to i přesto, že ceny za prodej elektřiny, která je téměř výhradním zdrojem zisku firmy, trvale klesají. "Pokud bychom letos nezdražili teplo (meziročně o 15 procent), klesl by nám zisk o zhruba 100 milionů korun," uvedl. Zatímco loni prodávala teplárna silovou elektřinu v průměru za 56 eur/MWh, letos za 46 eur a na příští rok je cena na burze 37 eur, což by podle Drápely znamenalo propad zisku o 100 milionů korun. "Ceny silové elektřiny na další rok budou dohodnuty na podzim, ale není důvod, že by oproti současným nějak výrazně narostly," řekl.

Pokud bude akcionář, tedy město, požadovat v roce 2015 stejnou dividendu jako letos, musela by firma příští rok opět výrazně zdražit teplo. Vedení podniku ale bude navrhovat představenstvu, aby se po letošním 15procentním zvýšení cen zdražilo teplo "jen " o inflaci, tedy o zhruba tři procenta.

Zbytek loňského zisku, tedy zhruba polovinu, musí firma podle Drápely používat na úpravy uhelných zdrojů, aby plnily od roku 2021 nové emisní limity EU a nemusely být uzavřeny.

Loňské výnosy teplárny 2,71 miliardy Kč byly asi o čtyři procenta menší. Způsobily to klesající ceny silové elektřiny, což by se mělo, také v řádu poklesu o jednotky procent, projevit i letos. Z loňských tržeb zajistila elektřina 1,415 miliardy Kč a teplo 961 milionů korun. Zbytek inkasovala firma za ostatní činnosti, tedy skládky, prodej vody a chladu.

Podnik s 270 lidmi prodal loni 2971 TJ tepla, meziročně o dvě procenta více. Elektřiny uplatnil na trhu stejně jako o rok dříve, tedy 572 GWh, z toho 38 procent jí vyrobil z obnovitelných zdrojů, tedy z biomasy. Firma loni investovala 230 milionů korun, hlavně do sítí a výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK