Dolar kvůli výhledu měnové politiky v USA posílil k hlavním měnám

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval a k velkým zahraničním měnám stoupl na nejvyšší hodnoty za dva týdny. Americká měna tak reagovala na středeční vyjádření šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho, podle nějž by banka mohla ještě letos začít omezovat svou štědrou měnovou politiku. Dolaru pomohly také dnešní překvapivě silné údaje z realitního trhu a mohl by podle analytiků dál zpevňovat.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, stoupl na 82,145 bodu, což bylo maximum za dva týdny. Ve středu před vyjádřením Fedu přitom tento index sestoupil až na čtyřměsíční minimum.

Euro k dolaru během dne sestoupilo až na 1,3161 USD, což byla nejnižší úroveň za dva týdny, později ale mírně zotavilo a před 18:00 SELČ stouplo na 1,3204 USD. Jednotnou evropskou měnu ovlivnily mimo jiné i dnešní výsledky průzkumu společnosti Markit, podle nějž pokles ekonomické aktivity v eurozóně v červnu zpomalil a hospodářské oživení brzdí slabé zakázky.

Dolar k jenu stoupl o 1,6 procenta na 97,97 JPY. Někteří analytici přepokládají, že dolar kvůli dramatickému rozdílu mezi vyhlídkami měnové politiky v USA a jejímu agresivním uvolňováním v Japonsku překoná psychologickou hranici 100 JPY.

Fed ve středu oznámil, že bude pokračovat v nákupu dluhopisů v nezměněném objemu 85 miliard dolarů měsíčně. Pokud se však bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už letos omezovat nákupy dluhopisů a do poloviny příštího roku je zcela zastaví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK