Americké akcie v reakci na šéfa Fedu dál výrazně klesají

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akcie dnes pokračovaly v propadu a jejich hlavní indexy ztrácely v polovině obchodování přes jedno procento. Trh reaguje především na slova šéfa americké centrální banky (Fed), který poznamenal, že by Fed mohl už letos začít s ukončováním své silně podpůrné měnové politiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) klesal o 1,2 procenta na 14.930 bodů a navázal na středeční propad o 1,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 1,4 procenta na 1606 bodů, zatímco index trhu Nasdaq byl kolem 3394 bodů se ztrátou 1,4 procenta.

Bernanke ve středu po zasedání měnového výboru Fedu prohlásil, že americká ekonomika nyní roste natolik, že Fed by ke konci roku mohl začít zpomalovat tempo nákupů vládních dluhopis z nynějších 85 miliard dolarů měsíčně. Jeho vyjádření spustilo výprodej na trzích, které dosud podporoval příliv levných peněz Fedu, tedy trzích akcií a amerických vládních dluhopisů.

Někteří analytici považují reakci trhu na slova šéfa Fedu za přepjatou. "Trh má tendenci přestřelovat, což bude zatím pokračovat," řekl agentuře Reuters Art Hogan z newyorské společnosti Lazard Capital Markets.

Tlak na světové akciové trhy zvýšily dnes také údaje o dalším poklesu průmyslové aktivity v Číně a známky pokračující recese v eurozóně. Odpoledne pak nepříznivě zapůsobila zpráva o týdenním růstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA, příznivé byly naopak údaje o silném růstu prodeje starších obytných domů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK