Ropa kvůli plánům Fedu a obavám z Číny prudce zlevnila

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se během dnešního obchodování prudce snižovaly. Na jejich propad měl vliv komentář šéfa americké centrální banky (Fed) a z části také obavy ze zpomalení čínské ekonomiky. Ropa tak zlevnila o více než dvě procenta a v případě severomořského typu Brent se cena dostala až pod důležitou technickou úroveň.

Brent kolem 17:30 oslaboval o zhruba tři dolary a nacházel se v blízkosti 103 dolarů za barel. Cena tak má namířeno k největšímu celodennímu poklesu od začátku dubna. Během dne přitom hranici 103 dolarů překonala a klesla až na 102,58 USD. Tak nízko byla naposledy minulé úterý.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zlevnila skoro o tři dolary na 95,40 USD. Mohla by tak dosáhnout největšího denního propadu od loňského listopadu.

Tlak na ceny ropy se už ve středu zvýšil po slovech šéfa Fedu Bena Bernankeho. Ten řekl, že americká ekonomika roste dostatečně silně na to, aby Fed mohl začít zpomalovat tempo nákupu dluhopisů. Ceny ropy zasáhlo i překvapivé zvýšení zásob ropy v USA - během letního období se totiž poptávka po pohonných hmotách v souvislosti se silniční dopravou obvykle zvyšuje. Podle úřadu EIA zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly zhruba o 313.000 barelů.

Obavy z vývoje čínské ekonomiky pak mezi investory vyvolaly výsledky průzkumu banky HSBC, podle nichž aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červnu kvůli slabé poptávce opět klesla. Tempo poklesu přitom bylo nejprudší za posledních devět měsíců.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 103,01 106,12 New York - Nymex WTI červenec 95,40 98,24

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK