Část odvodů ze sázek dostane olympijský výbor, Senát to schválil

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Část odvodů z kurzových sázek a číselných loterií asi dostane přímo Český olympijský výbor (ČOV) na podporu sportu. Měl by tak disponovat zhruba 400 miliony korun ročně navíc. Počítá s tím poslanecká novela loterijního zákona, kterou dnes Senát schválil. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident.

Norma neměla u senátorů jednoznačnou podporu. Například někdejší vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL) se pozastavil nad tím, že zákon neurčuje výslovně, že peníze mají být určeny na podporu mládežnického sportu. Normu proto odmítl podpořit. Zemanovec Jaroslav Palas požadoval, aby ČOV dodával každoročně senátnímu školskému výboru vyúčtování, kam peníze posílal.

Senátor a viceprezident Českého svazu cyklistiky Jozef Regec patřil naopak mezi podporovatele novely. "ČOV po odchodu Sazky peníze prostě nemá," poznamenal mimo jiné. Uvedl také že současné složení ČOV, v němž z původního výboru zůstali jen dva členové, je garancí toho, že peníze budou přerozdělovány správně. Novelu nakonec podpořilo 42 z 59 přítomných senátorů.

U kurzových sázek a číselných loterií se odvody mají podle novely snížit o stanovenou slevu, která nesmí překročit čtvrtinu odvodů. Odvody by se tak měly snížit z 20 na 15 procent a zbylých pět procent by provozovatelé her měli podle již dříve uzavřené dohody poskytnout jako dar ČOV na sport. Podle odhadů by takto olympijský výbor mohl získat ročně 320 až 400 milionů korun. Změna zákona počítá s platností od začátku příštího roku.

Předseda ČOV Jiří Kejval již dříve označil přijetí novely za dobrou zprávu zejména pro mládežnický sport. "Je to skvělá zpráva. Za Český olympijský výbor zákonodárcům děkuji. Jsem rád, že sport má podporu napříč politickým spektrem a přestává být účelovým tématem. Je to zavazující," uvedl ke schválení novely Senátem Kejval.

Novela má v duchu úprav sněmovního rozpočtového výboru a připomínek vlády rovněž zlepšit pravidla kontroly odvodu části výtěžku na sport. Provozovatel loterie by měl mít povinnost bezprostředně poté, co peníze odvede, tuto skutečnost zveřejnit na internetu. Vláda návrhu mimo jiné vytkla, že nezajišťuje, aby částka odpovídající snížení odvodu byla skutečně použita jako dar Českému olympijskému výboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK