Zlato v reakci na šéfa Fedu spadlo na minimum za téměř tři roky

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. června (ČTK) - Cena zlata se dnes ve světě propadla pod 1300 dolarů za troyskou unci a sestoupila na minimum za téměř tři roky. Trhy komodit a akcií reagují silným výprodejem na signál z americké centrální banky (Fed), která ve středu naznačila konec éry levných peněz.

Zlato na promptním trhu ke konci obchodování v New Yorku spadlo o pět procent na 1282,81 dolaru, což je nejníže od října 2010. Ztráty se během dne prohlubovaly poté, co zlato kleslo pod dubnové minimum 1321 USD.

Šéf Fedu Ben Bernanke ve středu po zasedání měnového výboru banky prohlásil, že pokud bude americká ekonomika pokračovat v nynějším růstovém tempu, bude moci Fed ke konci roku začít zpomalovat tempo nákupů vládních dluhopisů a příští rok tento program ukončit. Vyjádření šéfa Fedu spustilo výprodej na trzích akcií a komodit, které dosud podporoval příliv levných peněz Fedu a dalších centrálních bank.

"Drahé kovy, zejména zlato a stříbro, ztrácejí status investičních aktiv, které je dobré držet," poznamenal k situaci na trhu Viktor Nossek ze společnosti Boost ETP.

Hlavním faktorem setrvalého růstu cen zlata posledních let byla podle analytiků právě extrémně uvolněná měnová politika Fedu, protože dodávala investorům levné peníze a zároveň vyvolávala obavy z růstu inflace. Pověst zlata jako bezpečné investice utrpěla tvrdou ránu letos v dubnu, kdy jeho cena zažila náhlý a hluboký propad a smazala zisky posledních dvou let. Následný pokles odrážel spekulace, že Fed by mohl brzy začít ustupovat od uvolněné měnové politiky. Investoři se od zlata odvracejí i kvůli ústupu obav z růstu inflace ve světě.

Zlato už je asi třetinu pod svým rekordním maximem 1920,30 USD, kde bylo v září 2011. Od začátku roku ztrácí více než 15 procent a je na cestě k prvnímu poklesu po 12 letech vytrvalého cenového vzestupu.

Cena stříbra se dnes propadla o šest procent a v sektoru drahých kovů zaznamenala nejhlubší pád. Klesaly i ceny komodit v čele s ropou a výrazné ztráty zaznamenaly akciové trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK