Eurozóna dosáhla dohody o zásadách přímé rekapitalizace bank

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 20. června (zpravodaj ČTK) - Na přímou rekapitalizaci bank bude ze záchranného fondu eurozóny ESM vyčleněno 60 miliard eur (1,5 bilionu korun). Na této rekapitalizaci se hostitelské státy bank budou muset podílet 20 procenty. Po zasedání ministrů financí eurozóny v Lucemburku to dnes oznámil šéf Euroskupiny, nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem.

Po několika měsících příprav a jednání jsme dosáhli politické dohody o hlavních bodech přímé rekapitalizace bank, řekl nizozemský ministr. Připomněl, že to je klíčový stavební blok připravované bankovní unie a má přispět ke stabilitě eurozóny.

Podle Dijsselbloema se ministři shodli na jasných kritériích, která budou platit pro rekapitalizaci bank z ESM, jenž má k dispozici celkem 500 miliard eur. Před dnešním jednáním se mluvilo o tom, že by na přímou rekapitalizaci bank bylo vyčleněno 50 až 70 miliard eur. Nakonec se ministři dohodli na 60 miliardách.

Tento mechanismus, o jehož vytvoření se rozhodlo už před rokem, by měl oslabit vazby mezi ohroženými bankami a zadluženými státy, v nichž finanční ústavy sídlí. Podle dnešní dohody se ale státy budou muset na záchraně svých bank podílet 20 procenty v prvních dvou letech a v dalších letech deseti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK