HN: Jaroslav Míl se stal členem představenstva ruské skupiny SUEK

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl se stal členem představenstva skupiny SUEK, která je největším těžařem energetického uhlí v Rusku a jedním z největších těžařů uhlí na světě. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Míla do představenstva zvolila valná hromada společnosti, výkonným členem managementu se nestal.

"Jsem potěšen, že to dopadlo, protože je to jedna z největších firem v oboru na světě. Příští týden se seznámím s činností jednotlivých výborů a podle toho se rozhodnu, ve kterých výborech bude práce nejefektivnější pro obě strany," řekl listu Míl.

Ruským těžařům se podle HN v posledních letech daří. Podle studie EIA vytěžilo Rusko jen v roce 2011 372 milionů tun uhlí, nejvíc v postsovětských dějinách. Navíc Program na rozvoj ruského uhelného průmyslu, který loni vypracovala vláda, předpovídá, že do roku 2030 se těžba uhlí dostane až na 430 milionů tun ročně.

Míl se stal roku 2000 předsedou představenstva a generálním ředitelem skupiny ČEZ. Z této pozice byl v říjnu 2003 odvolán. O rok později nastoupil do funkce prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR, kde působil do roku 2011.

SUEK vlastní 29 dolů, loni vytěžil 97,5 milionu tun uhlí, což je přibližně dvojnásobek toho, co v Česku vytěží všechny uhelné společnosti. Z toho společnost ročně vyveze do zahraničí 38,8 milionu tun uhlí. Skupina sdružuje 33 společností a zaměstnává kolem 30.000 lidí v osmi ruských regionech. Společnost byla založena v roce 2001, dnes má třetinový podíl na těžbě uhlí v Rusku. Zisky společnosti před započtením úroků, daní a odpisů v roce 2011 činily 52 miliard rublů (31,2 miliardy korun), o 58 více než v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK