Americké akcie se kvůli Fedu propadly o více než dvě procenta

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek dál výrazně klesaly a jejich hlavní indexy se propadly o více než dvě procenta. Trh reagoval na to, že šéf americké centrální banky (Fed) signalizoval začátek ústupu od podpůrné měnové politiky už v letošním roce. Kurz dolaru naopak díky slovům šéfa Fedu výrazně stoupl.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 2,34 procenta na 14.758,32 bodu a navázal na středeční propad o 1,4 procenta. Širší index S&P 500 ztratil 2,5 procenta na 1588,19 bodu a zaznamenal nejhlubší pokles od 11. listopadu 2011. Index trhu Nasdaq uzavřel na 3364,64 bodu se ztrátou 2,28 procenta.

Bernanke ve středu prohlásil, že americká ekonomika nyní roste natolik, že Fed by ke konci roku mohl začít zpomalovat tempo nákupů vládních dluhopisů a příští rok tento program ukončit. Jeho vyjádření spustilo výprodej světových akcií, komodit a amerických vládních dluhopisů, které dosud podporoval příliv levných peněz Fedu.

"Z trhu odcházejí peníze lidí, kterou jsou přesvědčeni, že o (letošní) růst se zasloužil především Fed," řekl agentuře Reuters analytik David Joy z bostonské firmy Ameriprise Financial. "Zatím se nedá říct, zda to představuje příležitost k nákupům, nebo zda bude pokles pokračovat," dodal.

Tlak na světové akciové trhy zvýšily také údaje o dalším poklesu průmyslové aktivity v Číně a známky pokračující recese v eurozóně. Později negativně zapůsobila zpráva o týdenním růstu počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA. To ale vyvážily příznivé údaje o silném růstu prodeje starších obytných domů a zvýšení průmyslové aktivity v regionu filadelfské pobočky Fedu.

Na devizovém trhu dolar ve vyhlídce na přitvrzení americké měnové politiky rostl a k hlavním měnám stoupl na nejvyšší hodnoty za dva týdny. Americké měně pomohly také příznivé údaje z realitního trhu a růst regionální průmyslové aktivity.

Dolarový index vůči koši šesti hlavních světových měn stoupl o 0,5 procenta na 82,145 bodu, nejvýše od 6, června. Ve středu před vyjádřením Fedu přitom index sestoupil až na čtyřměsíční minimum.

Euro k dolaru se během dne propadlo až na 1,3161 USD, nejnižší úroveň za dva týdny. V závěru kleslo o 0,6 procenta na 1,3220 USD. Dolar vůči jenu posílil o jedno procento na 97,43 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK