Samsung porušil jeden z patentů Applu, rozhodl japonský soud

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. června (ČTK) - Jihokorejský Samsung Electronics porušil patentové právo americké společnosti Apple na prvek "bounce-back", který vrací displej chytrého telefonu nebo tabletu po dosažení konce elektronického dokumentu na ikony. Rozhodl o tom dnes soud v Tokiu. Samsung ale už takové telefony nevyrábí a americký patentový úřad letos prohlásil příslušný patent Applu za neplatný.

Apple napadl Samsung u soudů za to, že údajně zkopíroval jeho "bounce-back". Samsung už u svých posledních modelů změnil rozhraní tak, aby se na konci dokumentů namísto návratu na ikony ukázala modrá čára.

Americký úřad pro patenty a obchodní známky v dubnu rozhodl, že patent Applu na "bounce-back" je neplatný. Umožnil tím, aby v prodeji na americkém trhu zůstaly starší telefony Samsungu, které mají podobný prvek.

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) minulý týden zakázala Applu prodávat na území USA některé jeho starší iPhony a iPady. Při jejich výrobě prý firma porušila patent na bezdrátovou technologii 3G, který vlastní Samsung. Komise tím zvrátila předběžné rozhodnutí soudce ITC z loňského září, podle něhož Apple příslušný patent Samsungu neporušil.

Apple a Samsung vedou od dubna 2011 ve světě řadu právních sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými mobilními telefony a počítačovými tablety. Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že "otrocky" kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK