Rosněfť plánuje výrazně zvýšit vývoz ruské ropy do Číny

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 21. června (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť plánuje dodávat Číně příštích 25 let tolik ropy, že se zvýší dodávky této suroviny z Ruska do druhé největší ekonomiky světa na zhruba dvojnásobek. Chystaná smlouva na dodávku celkem 365 milionů tun ropy má hodnotu 270 miliard dolarů (5,3 bilionu Kč), sdělil dnes novinářům šéf Rosněfti Igor Sečin.

Rusko již nyní dodává Číně podle agentury Reuters 15 milionů tun ropy ročně a celkový slíbený objem od Rosněfti představuje zhruba stejné roční dodávky. Sečin podle agentur Reuters a RIA Novosti uvedl, že Rosněfť začne dodávat ropu Číně podle nové smlouvy v červenci.

Dohodu o dodávkách ropy do Číny už ve čtvrtek na ekonomickém fóru v Petrohradě signalizoval ruský prezident Vladimir Putin, hodnotu kontraktu ale výrazně podcenil. Podle pozorovatelů by dohoda mohla znamenat další odklon dodávek ruské ropy východním směrem, tedy od Evropy do Asie.

Rosněfť si však dnes zajistila dohodou s polskou PKN Orlen, vlastníkem českého Unipetrolu, významný přístup své ropy na český trh. Státní gigant tím vytlačuje z ropovodu Družba své domácí konkurenty Lukoil a Gazprom Něfť.

Rusko v posledních měsících výrazně zvýšilo dodávky ropy do Číny. Do celé Asie nyní proudí už asi pětina celkového vývozu ropy z Ruska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK