Pražská burza dál prudce padá, index PX klesl o skoro 1,6 pct

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pražská burza po čtvrtečním propadu na desetiměsíční minimum dál výrazně oslabuje. Index PX zhruba půlhodinu po otevření ztrácel skoro 1,6 procenta na 884 bodů. Akcie ČEZ v první den bez nároku na výplatu dividendy spadly o téměř devět procent na cenu pod 470 korunami. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Cenné papíry bank se obchodujíc smíšeně. Zatímco akcie Erste Bank zatím rostou o desetinu procenta na 594,40 koruny, Komerční banka odepisuje více než 0,8 procenta na 3461 korun. S poklesem se obchodují také akcie pojišťovny VIG.

Více než procento ztrácejí cenné papíry autobazarů AAA Auto a sázkové společnosti Fortuna. Akcie AAA klesly na 23,80 koruny, kurz u sázkové firmy sestoupil na 88,30 koruny.

Zhruba dvouapůlprocentní růst zatím vykazují cenné papíry těžařské firmy NWR a mediální CME, zdražily na 20,90 koruny, respektive 65,30 Kč.

Ve čtvrtek pražská burza ztratila 2,93 procenta a index PX poprvé od loňského srpna uzavřel pod 900 body. Ve vleku vývoje na světových akciových trzích ztrácely všechny emise s výjimkou Unipetrolu. Finanční trhy reagovaly na to, že šéf americké centrální banky (Fed) signalizoval začátek ústupu od podpůrné měnové politiky už v letošním roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK