Mediobanca se vzdá vlivu na největší italské společnosti

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 21. června (ČTK) - Vlivná investiční banka Mediobanca, která půl století dominovala italskému byznysu, se vzdá svého vlivu v největších italských společnostech. Banka dnes představila nový podnikatelský plán, který počítá s prodejem všech strategických podílů ve firmách s výjimkou největší italské pojišťovny Generali.

Banka uvedla, že se hodlá zaměřit na základní bankovní podnikání a sníží hodnotu svých akciových podílů o dvě miliardy eur (51,6 miliardy Kč). Svůj podíl v Generali omezí z nynějších 13,2 procenta o tři procentní body, ostatní strategické podíly rozprodá.

Mediobanca ale bude nejprve muset své podíly přecenit a uvést je do souladu s jejich aktuální tržní hodnotou. Vzhledem k propadu italských akcií bude muset kvůli tomu už nyní odepsat 400 milionů eur. To ji v tomto finančním roce do konce června překlopí do ztráty kolem 200 milionů eur, uvedla společnost.

Mediobanku založil těsně po druhé světové válce legendární bankéř Enrico Cuccia. Od 50. let ji postupně propojoval prostřednictvím vzájemného vlastnictví akcií s velkými firmami do spletitého komplexu, jehož byla centrem. Mediobanca pak svým vlivem formovala celý italský svět ekonomiky a podnikání.

Vedle Generali vlastní Mediobanca strategické podíly v největším italském vydavatelství RCS Mediagroup, vlastníkovi listu Corriere della Sera nebo holdingu Telco, který je hlavním akcionářem telekomunikačního gigantu Telecom Italia. Kvůli hluboké ekonomické krizi země však tyto podíly výrazně ztratily na hodnotě. To současný management Mediobanky vedlo k rozhodnutí zaměřit budoucí strategii na zisk namísto dosavadního úsilí o zachování ekonomického a politického vlivu, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK