Pojišťovně Slavia se přihlásilo 160 klientů CK ALPA tours

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pojišťovně Slavia, u níž je pojištěna proti úpadku zkrachovalá pražská cestovní kancelář ALPA tours, se k dnešnímu dni přihlásilo 160 postižených klientů, převážně z Německa. ČTK to dnes řekla ředitelka pojištění průmyslu a obchodu Slavie Martina Traganová. Kancelář, která podala insolvenční návrh sama na sebe, podle Traganové nekomunikuje.

Slavia pojišťovna je se všemi klienty v kontaktu a nyní prověřuje jejich nároky na náhradu škody, která jim zrušením zájezdu, který uhradili, vznikla. "Bohužel, ze strany jednatelů CK ALPA Tour je pouze mlčení. Jednatelka není českou občankou a zdržuje se na místě mimo ČR. Snaha Slavia pojišťovny o komunikaci se zastupující advokátní kanceláří se také nesetkala s odezvou odpovídající situaci," uvedla Traganová.

ALPA tours organizovala zájezdy pro zahraniční klientelu, u jejího německého partnera Jade Reiseversand se však začaly objevovat problémy s platební morálkou. Pražská firma proto podle insolvenčního rejstříku usiluje o prohlášení konkurzu. ALPA tours v dokumentech předložených soudu uvádí, že nyní nedokáže uhradit své závazky ve výši 59.763 eur (zhruba 1,54 milionu Kč). Převážná část z nich je více než tři měsíce po lhůtě splatnosti.

V Česku dosud letos podle dostupných údajů ukončily činnost tři cestovní kanceláře. Koncem dubna přestala fungovat jihočeská cestovní kancelář Bolero tours, které se nepodařilo získat povinné pojištění proti úpadku. Počátkem května vyhlásila úpadek cestovní kancelář Partner Alivia, koncem minulého měsíce skončila CK HONZA service z Plzeňska. Za celý loňský rok zkrachovalo osm kanceláří, v roce 2011 sedm . V Česku ke konci března podle informací AČCKA působilo okolo 986 cestovních kanceláří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK