Pojišťovny mají nahlášeno 33.000 povodňových škod za 5,7 mld. Kč

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pojišťovny v Česku dnes v souvislosti s červnovou velkou vodou evidují 33.000 nahlášených pojistných událostí za 5,7 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 8,1 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již velkou většinu škod prohlédli a klientům vyplatili stovky milionů korun.

V pojištění obyvatel vzniklo podle údajů asociace 28.670 pojistných událostí za 1,84 miliardy Kč. V podnikatelském pojištění to bylo 4300 škod za celkem 3,86 miliardy Kč.

Například Kooperativa eviduje přes 6500 škod za více než 1,5 miliardy Kč. Přes třetinu této částky pochází z Prahy, kde bylo zaplaveno několik velkých průmyslových areálů a například i zoo. Druhým nejpostiženějším okresem je Mělník. Přes 2000 klientů pojišťovny obdrželo zálohu nebo pojistné plnění. K dnešnímu dni Kooperativa vyplatila klientům podle mluvčího Milana Káni přes 230 milionů Kč.

UNIQA k dnešnímu dni registruje 932 škod za celkem 266 milionů korun. "Odhadujeme, že celkem bude škod lehce nad tisíc v celkové odhadované výši 380 milionů korun," řekla ČTK mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Počet hlášených škod výrazně klesl a v tuto chvíli nedosahuje ani deset nových případů denně. Roste suma vyplacených záloh na pojistné plnění a vyřízených škod. První velká vlna klientů byla odškodněna už tento týden, další velká část jednoznačných škod bude vyplácena příští týden, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK