Výnosy řeckých dluhopisů stouply kvůli obavám z osudu koalice

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 21. června (ČTK) - Výnosy u desetiletých řeckých dluhopisů stouply na nejvyšší úroveň od začátku roku. Nejistotu na trzích ale vyvolává budoucnost vládní koalice.

Výnosy u řeckých desetiletých dluhopisů dnes na sekundárním trhu stouply o 0,80 procentního bodu na 11,35 procenta. To bylo podle agentury AP nejvýše od začátku roku. Výše výnosů na sekundárním trhu naznačuje, jak vysoké by mohly být vládní náklady na půjčky.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o pomoc. Výměnou za pomoc zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a naopak zvyšuje daně, což sráží ekonomiku. Řecko se má příští rok vrátit úvěry na trhy dluhopisů, ekonomové ale o schopnosti Atén učinit takový krok vzhledem k nadále vysokým výnosům pochybují.

Řecká vládní koalice se ve čtvrtek nedohodla na dalším osudu veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT. Stanici premiér Antonis Samaras z úsporných důvodů rozhodl zrušit, po silném odporu odborů i novinářů se ale rozhodl ji reformovat. Názory na reformy se ve vládní koalici různí. Demokratická levice (DIMAR) v reakci na čtvrteční neúspěšná jednání zvažuje další setrvání v koaliční vládě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK