Pražská burza zmírnila ranní pokles, stále ale padá o 1,5 pct

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pražská burza ranní pokles až o dvě procenta na téměř roční minimum před polednem zmírnila. Hlavní index PX v poledne klesal o 1,48 procenta na 884,97 bodu. Akcie ČEZ v první den bez nároku na výplatu dividendy spadly o víc než 8,5 procenta na cenu těsně nad 471 korunami. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Akcie v Praze dnes navázaly na čtvrteční propad daný vývojem na světových akciových trzích. Finanční trhy reagovaly na to, že šéf americké centrální banky (Fed) signalizoval začátek ústupu od podpůrné měnové politiky už v letošním roce.

"Pražská burza i po včerejším tříprocentním propadu nenalézá síly ke korekci a v závěru týdne pokračuje ve slabé výkonnosti," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Upozornil, že západoevropské burzy se na rozdíl od pražské ze čtvrtečního propadu vzpamatovávají a další středoevropské burzy stagnují.

Více obchodů než s akciemi ČEZ dnes investoři zatím uskutečnili jen s cennými papíry telekomunikační společnosti Telefónica. Její akcie vzrostly o 5,66 procenta na 280 korun. Zhruba stejným tempem na 21,55 koruny si polepšily akcie těžební NWR, které se tak vymanily z předchozích prudkých ztrát.

Banky si prohodily ranní vývoj, Komerční banka přešla od poklesu k polednímu zisku o 1,15 procenta na 3530 korun, Erste Bank naopak začala ztrácet 1,38 procenta na 585,60 Kč. S poklesem se stejně jako ráno obchodují akcie pojišťovny VIG.

O skoro dvě procenta v poledne rostly akcie developera Orco a mediální společnosti CME, zdražily na 60,15 koruny, respektive 64,75 Kč. Téměř procentní ztrátu na 171 korun vykazují cenné papíry holdingu Unipetrol.

Ve čtvrtek pražská burza ztratila 2,93 procenta a index PX poprvé od loňského srpna uzavřel pod 900 body. Ztrácely všechny emise s výjimkou Unipetrolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK