Ruský prezident navrhl snížit omezení na vývoz kapalného plynu

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad (Rusko) 21. června (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl postupně snižovat omezení na vývoz zkapalněného plynu. Podle agentury Reuters by to mohlo naznačovat konec vývozního monopolu, který má v současnosti ruský plynárenský gigant Gazprom.

"Navrhujeme postupně snižovat restrikce na vývoz zkapalněného zemního plynu," prohlásil Putin v projevu na hospodářském fóru v Petrohradu. Uvedl také, že éra vysokých příjmů z vývozu energií skončila a Rusko nemá "kouzelnou hůlku", která by je nahradila.

"Naším hlavním úkolem je vytvořit podmínky pro stabilní ekonomický růst," prohlásil dále Putin. Moskva podle něj uvolní 450 miliard rublů na velké projekty v infrastruktuře. Manažery státních podniků zároveň varoval, že v případě špatných výsledků jim budou hrozit tresty.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Evropa je pro Gazprom hlavním exportním trhem a jeho evropské dodávky se na celkové těžbě firmy podílejí zhruba třetinou. Evropská enomika ale v současné době stagnuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK