Ministři EU schválili ekonomická doporučení členským zemím unie

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 21. června (zpravodaj ČTK) - Ministři financí Evropské unie dnes bez velkých změn schválili ekonomická doporučení jednotlivým členským zemím, včetně České republiky. S doporučeními přišla koncem května Evropská komise, která v případě Česka kritizovala mezi jiným neexistenci zákona o státní službě.

Komise vydává doporučení každý rok a ministři je dnes ve všech případech potvrdili. Předcházela tomu jednání na různých pracovních úrovních, která však v textech nepřinesla významné změny. V případě České republiky se jen mírně změnila pasáž o důchodovém systému.

Doporučení jsou součástí koordinačního cyklu, který má zajistit, aby potíže jednotlivých zemích nepřerostly do kritických proporcí. Doporučení musí příští týden ještě schválit summit EU, který však již nebude do textu zasahovat. To platí rovněž o posledním formálním kroku v červenci, kdy doporučení definitivně schválí Rada EU, tedy členské státy. Potom budou doporučení závazná a měla by se projevit v politice členských zemí a v návrzích národních rozpočtů.

Komise kritizovala Českou republiku za problémy při využívání evropských fondů a za to, že nepřijala zákon o státní službě. Vyzvala i ke snížení rozdílů ve zdaňování zaměstnanců a živnostníků. Podle ní opakované škrty ve veřejných investicích brzdí oživení. Komise je i pro rychlejší zavádění pozdějšího odchodu do důchodu a jeho vázání na průměrný věk. Žádá i zahrnutí romských děti do předškolní péče.

Řada připomínek se objevila už v loňských doporučeních, například pokud jde o změny v daních, důchodovém systému nebo o "co nejrychlejší zavedení zákona o státní službě". Ve většině případů ale žádný výraznější pokrok nenastal.

Ministři dnes schválili také rozhodnutí komise, které dává více času na snížení deficitu Francii, Nizozemsku, Španělsku, Polsku, Portugalsku a Slovinsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK