Rakouská EVN zahájila kvůli sporu o proud arbitráž vůči Bulharsku

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 21. června (ČTK) - Rakouská energetická společnost EVN zahájila kvůli sporu o ceny elektrické energie rozhodčí řízení proti Bulharsku. Spory kolem cen elektřiny v Bulharsku, které se týkají i českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro, rakouského poskytovatele energií podle jeho dřívějších sdělení stály zhruba 66 milionů dolarů (asi 1,3 miliardy Kč).

EVN v březnu varovala, že podnikne právní kroky proti Bulharsku, pokud se jí nepodaří dojednat si v zemi ústupky ve sporu o poskytování elektrické energie. Firma, která je dodavatelem i distributorem elektřiny, tehdy tvrdila, že je v Bulharsku nucena vykupovat solární energii za ceny, které jsou vyšší než na trhu.

Arbitráž vůči Bulharsku nyní EVN zahájila u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů (ICSID). Rakouská společnost však doufá, že spor mezi oběma stranami skončí dohodou.

Bulharská prokuratura a pracovníci regulačního úřadu v únoru po masových protestech kvůli cenám elektřiny zahájili kontrolu EVN i českých firem ČEZ a Energo-Pro. O měsíc později začal firmy vyšetřovat tamní antimonopolní úřad kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.

EVN z kontroly prokuratury vyšla bez zjištěných nedostatků. V případě společnosti ČEZ ale bulharský regulátor v dubnu začal projednávat možnost odejmout firmě licenci na distribuci elektřiny v Bulharsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK