Euro kvůli napětí v Řecku a signálům Fedu dál klesalo k dolaru

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Jednotná evropská měna dnes na devizových trzích prohloubila propad vůči dolaru a sestoupila k němu na nejnižší úroveň od začátku června. Reaguje tak na nejnovější politické napětí v Řecku a také na očekávané změny v měnové politice americké centrální banky (Fed).

Euro vůči dolaru odpoledne sestoupilo až na 1,3123 USD, což byla nejnižší hodnota od 6. června. Později nepatrně zpevnilo a dostalo se na 1,3130 USD, stále však proti předchozímu dni ztrácelo.

Dolar k jenu zpevnil o 0,6 procenta a vzrostl i ke koši šesti hlavních světových měn, kde se dostal na 82,271 bodu. To je nejvyšší úroveň od začátku června. Za celý týden by tak americká měna mohla zpevnit nejvíce od loňského července.

Dolaru pomohly středeční zprávy, podle nichž by Fed ještě v letošním roce mohl omezit přísun levných peněz na trhy. Jimi chtěl Fed podpořit americkou ekonomiku, které by se podle nejnovějších předpokladů banky mohlo v letošním a příštím roce vést lépe. Vyjádření Fedu však vyvolalo nejistotu na finančních trzích, což podle analytiků rovněž podpořilo kurz dolaru.

Na pokles eura dnes mimo jiné tlačil vývoj na řecké politické scéně. Řecká strana Demokratická levice se v reakci na krach jednání o osudu veřejnoprávních médií rozhodla odvolat své ministry z koaliční vlády, což vyvolalo nové politické napětí v zemi, která nadále spoléhá na finanční pomoc zahraničních věřitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK