Americké akcie po krátkém oživení obnovily pokles

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. června (ČTK) - Americké akciové trhy se během dopolední části obchodování vrátily k poklesu. Nepodařilo se jim tak udržet počáteční oživení, které přišlo po rozsáhlém výprodeji v uplynulých dvou dnech. Dolů zamířily například akcie bankovních titulů a také softwarová společnost Oracle.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,3 procenta na 14.708 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel půl procenta na 1580 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o procento na 3329 bodů.

Výprodej na akciových trzích ve středu odstartovalo prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho. Ten uvedl, že pokud se bude ekonomika USA vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos omezovat nákupy dluhopisů.

Fed nyní podporuje ekonomiku Spojených států nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Podle Bernankeho by však program mohl být do poloviny příštího roku zcela ukončen.

Banky oslabovaly kvůli obavám, že pokles cen dluhopisů by je mohl přinutit k rozsáhlým odpisům. Výrazný pokles dopoledne utrpěly například banky Citigroup a Morgan Stanley. Společnost Oracle zamířila prudce dolů v reakci na čtvrtletní výsledky, které zaostaly za očekáváním analytiků. Oracle tak měl největší podíl na poklesu indexů S&P 500 a Nasdaq.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK