Ropa Brent kvůli obavám o poptávku znovu výrazně zlevnila

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích během dnešního obchodování smazaly počáteční zisky a vrátily se k poklesu. Pozornost investorů se opět stočila na obavy ze zpomalování poptávky po ropě a rozsáhlých zásob v USA. Trhy také dál ovlivňoval plán americké centrální banky (Fed) začít omezovat její rozsáhlý podpůrný program.

Severomořský Brent ve čtvrtek zaznamenal největší celodenní ztrátu od loňského listopadu a oproti předešlému dni jeho cena klesla o skoro 3,7 procenta. Dnes cena nejprve mírně vzrostla, pak ale ropa zisky smazala a odpoledne už ztrácela asi dva dolary na barel. Brent se nicméně udržel nad hranicí 100 dolarů.

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) odpoledne vykazovala pokles rovněž o zhruba dva dolary a nacházela se na 93,22 USD. Ve čtvrtek se snížila skoro o tři procenta.

Tlak na ceny ropy se už ve středu zvýšil po slovech šéfa Fedu Bena Bernankeho. Ten řekl, že americká ekonomika roste dostatečně silně na to, aby Fed mohl začít zpomalovat tempo nákupu dluhopisů. Ceny ropy zasáhlo i překvapivé zvýšení zásob ropy v USA - během letního období se totiž poptávka po pohonných hmotách v souvislosti se silniční dopravou obvykle zvyšuje.

Obavy z vývoje čínské ekonomiky pak mezi investory tento týden vyvolaly výsledky průzkumu, podle nějž aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v červnu kvůli slabé poptávce opět klesla. K růstu cen ropy naopak přispívalo napětí kolem občanské války v Sýrii. Investoři se obávají rozšíření konfliktu do jiných zemí na Blízkém východě, který je důležitou oblastí z hlediska těžby ropy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 100,15 102,15 New York - Nymex WTI srpen 93,22 95,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK