Předsedou odborů KOVO bude další čtyři roky opět J. Středula

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 21. června (ČTK) - Předsedou Odborového svazu KOVO bude i další čtyři roky Josef Středula (45). Rozhodl o tom sjezd svazu v Hradci Králové. Středula svaz KOVO, který je se 127.000 členy největším odborovým svazem v zemi, vede od roku 2005. Je známý jako ostrý kritik končící Nečasovy vlády. Řešení současné politické krize vidí v předčasných volbách.

Ze 168 delegátů dalo Středulovi v tajné volbě hlas 112 z nich. Druhý kandidát na šéfa OS KOVO, předseda odborů KOVO v podniku ArcelorMittal Frýdek-Místek Luděk Lúčan, dostal 47 hlasů. Osm hlasů bylo neplatných, jeden delegát nehlasoval, řekla ČTK Kateřina Kordovská z organizačního štábu sjezdu. Při předchozí volbě v roce 2009 Středula protikandidáta neměl.

V odborech Středula působí od roku 1990, kdy se stal místopředsedou základní organizace OS Kovo Vítkovice. Od roku 1993 pracoval jako místopředseda svazu. Svaz pod Středulovým vedením v minulých letech stál v čele různých protestů a demonstrací organizovaných Českomoravskou konfederací odborových svazů.

Třídenní sjezd, který je pro veřejnost uzavřený, potrvá do soboty. Závěry sjezdu a záměry svazu na další období bude jeho vedení prezentovat v sobotu na tiskové konferenci od 13:00.

Již nyní je jisté, že vedení svazu bude muset vyřešit spory se základní organizací KOVO ve Škodě Auto Mladá Boleslav, která je s více než 19.000 členy největší odborovou jednotkou v kovoprůmyslu i v ČR. Škodovácké odbory chtějí mít ve svazu silnější pozici a chtějí svaz posunout k modernizaci, větší flexibilitě a akčnosti. Nevylučují ani odchod ze svazu. Středula na sjezdu uvedl, že věří ve vyřešení problémů a udržení svazu pohromadě.

Sedm zástupců škodováckých odborů ve čtvrtek přijelo na sjezd pouze v roli hostů, protože jejich organizace včas nezaplatila příspěvek centrále svazu. Delegáti sjezdu však jejich postavení změnili z hostů na pozici delegátů.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK