Americké akcie přestaly klesat, dolar udržel zisky

21.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. června (ČTK) - Na akciových trzích ve Spojených státech se dnes zastavil pokles, který odstartovalo středeční prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho ohledně dalšího vývoje měnové politiky. Technologický sektor nicméně stáhly dolů neuspokojivé čtvrtletní výsledky softwarové společnosti Oracle.

Dow Jonesův index vzrostl o 0,30 procenta a uzavřel na 14.802,63 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,28 procenta na 1592,64 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,22 procenta oslabil a skončil na 3357,25 bodu. Za celý týden se Dow Jonesův index propadl o 1,8 procenta, S&P klesl o 2,1 procenta a Nasdaq odepsal 1,9 procenta.

Bernanke ve středu řekl, že pokud se bude ekonomika USA vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos omezovat nákupy dluhopisů. Fed nyní podporuje ekonomiku Spojených států nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy.

Velké finanční společnosti dnes oslabovaly kvůli obavám, že pokles cen dluhopisů by je mohl přinutit k rozsáhlým odpisům. Výrazný pokles utrpěly například banky Citigroup a Morgan Stanley. Společnost Oracle prudce oslabila poté, co její čtvrtletní tržby zaostaly za očekáváním analytiků.

"Domnívám se, že reakce trhů na prohlášení Fedu byla přehnaná. Toto prohlášení bylo totiž docela optimistické ohledně vyhlídek hospodářského růstu," uvedl analytik John Carey ze společnosti Pioneer Investment Management. "Nepovažuji tuto turbulenci za signál vážnějšího útlumu," dodal.

Na devizovém trhu se euro vůči dolaru propadlo na dvoutýdenní minimum. Reaguje tak na nejnovější politické napětí v Řecku a také na očekávané změny v měnové politice Fedu.

Jednotná evropská měna večer k dolaru oslabila o 0,6 procenta na 1,3132 USD. Během dne sestoupila až na 1,3098 USD, což byla nejnižší úroveň od 6. června. Od začátku týdne euro k dolaru kleslo o 1,6 procenta a zaznamenalo nejvýraznější týdenní pokles od února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK