Spory mezi svazem KOVO s odbory Škoda trvají, sjezd je nevyřešil

22.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 22. června (ČTK) - Spor mezi Odborovým svazem KOVO a jeho nejsilnější základní organizací ve Škodě Auto trvá i po dnes skončeném šestém sjezdu svazu. Odbory ze Škody, které čítají přes 19.000 členů, mají jiné představy o fungování svazu a svém postavení v něm. Opětovně zvolený předseda svazu Josef Středula pro ČTK po skončení sjezdu označil urovnání konfliktů s odbory ze Škody za vnitřní prioritu svazu. Návrh změny slibuje předložit do podzimu. Svaz KOVO je se 127.000 členy největším odborovým svazem v zemi.

"Na sjezdu se nevyřešilo vůbec nic. Byl to nejhorší sjezd ze všech. Síla odborů KOVO slábne, výhled žádný," zhodnotil pro ČTK jednání sjezdu šéf škodováckých odborů Jaroslav Povšík. Jím vedená organizace se podle něj snaží dva roky bezúspěšně prosadit změny vedoucí k modernizaci, větší flexibilitě a akčnosti svazu.

Příští týden bude podle Povšíka o situaci jednat mimořádná podniková rada odborů Škody. Odbory ze Škody Auto přitom nevylučují ani odchod ze svazu a další fungování na bázi partnerství. Boleslavské odbory jsou zároveň největším přispěvatelem na chod centrály svazu, ročně jí z vybraných příspěvků posílají asi deset milionů korun. Poukazují však na to, že žádné služby od centrály nečerpají.

Středula je podle svých slov připraven udělat vše pro dohodu. "Na sjezdu nezaznělo nic, co by mě jako nově zvoleného předsedu a kolegy ve výkonném vedení mělo nasměrovat k cestě, že by někdo chtěl ze svazu odejít," řekl Středula. Dodal, že takzvaným mediátorem sporu by se mohl stát bývalý předseda svaz KOVO Jaroslav Uhlíř. Ten se sám pro tuto práci nabídl. Nejvyšší vedení svazu má také podle Středuly do podzimu předložit změny a inovace ve svazu k projednání Radě OS KOVO, která je mezi sjezdy nejvyšším orgánem svazu.

Povšík kritice podrobil i staronového předsedu Středulu, který podle něj na sjezdu neučinil sebereflexi. "Dva roky říkal všem, že situaci mezi námi a svazem vyřeší sám. A nevyřešil to. Nechtěl, abychom sem vůbec jeli," řekl Povšík. Středula jeho názor odmítl. "Podléhám kolektivnímu rozhodování. Jsem schopen vyhodnotit, kde jsem udělal chybu," řekl Středula. Odmítl i názor, že svaz slábne. "Slábnutí je subjektivní dojem. Myslím, že OS KOVO má velkou sílu v ČR i zahraničí," řekl.

Svůj protestní postoj Boleslavští dosud dávali najevo pozdržováním plateb do svazové pokladny. Právě zpoždění s platbou pak bylo důvodem, že odboráři z Mladé Boleslavi ztratili možnost být na sjezdu jako delegáti a na jednání přijeli jen jako hosté. Delegáti sjezdu jim však plnohodnotný mandát mimořádným hlasováním na začátku třídenního jednání udělili.

Modernizaci svazu by podle odborářů ze Škodovky například pomohla změna stanov směrem k větší pružnosti. K tomu ale podle Povšíka na sjezdu nedošlo. Stanovy prý nadále zůstávají zkostnatělé. Podle Povšíka nelze řešit nenadálé situace, například odpuštění placení odborových příspěvků pro člověka, který se dostane do exekuce.

Zdeněk Rychtera dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK