ČNB nyní podle odhadů sazby nezmění ani nezahájí intervence

23.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Bankovní rada České národní banky ponechá podle analytiků oslovených ČTK na svém zasedání ve čtvrtek 27. června úrokové sazby na rekordním minimu. Se sazbami by přitom podle odhadů analytiků neměla rada hýbat až do konce příštího roku. I když se kvůli nižší inflaci zvýšila pravděpodobnost devizových intervencí, zatím k nim podle ekonomů centrální bankéři nepřistoupí.

Na posledním měnovém zasedání 2. května bankovní rada ponechala úrokové sazby na rekordním minimu. Základní úrokové sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

"ČNB tento měsíc nechá sazby na pokoji a zřejmě příliš neposune úvahy o intervenci proti koruně. Proti minulému zasedání ČNB došlo ke změně v jediné podstatné okolnosti - citelně se snížila meziroční inflace," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Kdyby podle něj inflace dále klesla na jedno procento, byl by to patrně dodatečný důvod k úvahám o intervenci ve prospěch slabší koruny.

Pravděpodobnost devizových intervencí se podle analytika GE Money Bank Petra Gapka zvýšila, a to kvůli slabšímu ekonomickému výkonu, a tím pádem i klesající inflaci. "Nečekáme, že by ČNB přistoupila k intervencím po tomto zasedání, spíše očekáváme, že na ně přijde řada později ve třetím čtvrtletí, pokud se ukáže, že v ekonomice stále budou chybět inflační tlaky a pokud bude pokračovat chabý ekonomický vývoj," uvedl.

"V případě úrokových sazeb i nadále platí, že snižovat již není kam. Čas na oznámení reálných intervencí proti koruně ještě nenadešel, a to navzdory tomu, že se spotřebitelská i měnověpolitická inflace aktuálně nacházejí pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že podle jeho modelu měnové politiky aktuální ekonomické informace mírně posunuly okamžik obratu měnové politiky na později. "Nyní se zdá, že by k tomu mělo dojít až ve druhé polovině roku 2015," uvedl. Podle Jiřího Škopa z Komerční banky by sazby měly zůstat beze změny minimálně do konce příštího roku.

Rozhodování o úrokových sazbách a měnového zasedání bankovní rady České národní banky se ve čtvrtek 27. června zúčastní všech sedm členů rady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK