Do tendru na areál OP v Prostějově byly přihlášeny dvě nabídky

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 27. června (ČTK) - Investoři do výběrového řízení na prodej hlavního výrobního areálu zkrachovalého Oděvního podniku v Prostějově přihlásili dvě cenové nabídky. Lhůta pro podání nabídek skončila dnes v poledne a vítěz tendru by mohl být znám v červenci. ČTK to dnes řekla insolvenční správkyně OP Miloslava Horská. Jediným kritériem při posuzování nabídek na koupi těchto nemovitostí bude výše ceny.

Podle znaleckého posudku celková hodnota prostějovského areálu OP včetně správních a výrobních budov, skladů, parkoviště, zahrádkářských kolonií a dalších částí činí zhruba 183 milionů korun. Investoři mohli podávat cenové nabídky na celý soubor nemovitostí či na jeho část.

"Předložené nabídky jsou na celý areál i na jeho část," uvedla Horská. Další podrobnosti o nabídkách investorů Horská nezveřejnila, protože se k nim nejprve musí vyjádřit první zajištěný věřitel a projednat by je měl věřitelský výbor. Horská odhadla, že vítězná nabídka by mohla být oznámena v několika následujících týdnech, nejspíš v červenci.

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí.

Horská ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků ke konci loňského září téměř na 99 milionů korun. Dosud nejvíc peněz insolvenční správkyně pro věřitele OP získala prodejem výrobního areálu v Uherském Hradišti, jehož kupní cena činila 38 milionů korun.

V této částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který je 58 milionů korun. Součástí výplaty není ani 35 milionů z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech, jelikož tyto transakce nebyly v září ještě dokončeny. Soud letos Horské povolil prodat více než dvě desítky ochranných známek včetně vlajkové oděvní značky OP Profashion.

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK