Británie prudce zvýšila odhad zásob břidlicového plynu

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. června (ČTK) - Britští geologové zvýšili odhad zásob zemního plynu v břidlicových horninách na severu Anglie na 37 bilionů metrů krychlových, což je dvojnásobek dosavadního předpokladu. Británie, kde se už firmy připravují na těžbu nového zdroje, by z těchto zásob mohla krýt svou spotřebu plynu desítky let. Zbavila by se tím rostoucí závislosti na dovozu plynu a břidlicové zdroje by podobně jako v minulých letech v USA transformovaly její energetický trh.

"Dnešní zpráva Britského geologického průzkumu potvrzuje 1300 bilionů krychlových stop (břidlicových zdrojů), což je dvojnásobek předchozího odhadu," řekl dnes v parlamentu hlavní tajemník ministerstva financí Danny Alexander.

Británie je největším evropským spotřebitelem plynu a loni jej spotřebovala 2,76 bilionu krychlových stop (78 miliard krychlových metrů). Pokud by se konzervativně počítalo s desetiprocentní výtěžností ložisek, stačily by severoanglické břidličné formace Bowland Shale pokrýt spotřebu země na zhruba půlstoletí.

Rozvoj břidlicových ložisek ve Velké Británii donedávna brzdily obavy z ohrožení životního prostředí. Na konci loňského roku ale vláda zrušila moratorium na průzkum a chce rozvoj břidlic podpořit daňovými úlevami. Británii docházejí zásoby plynu v Severním moři a od nového zdroje si země slibuje snížení závislosti na dovozu, stejně jako zlevnění drahé energie.

Americký Úřad pro energetické informace tento měsíc odhadl, že zásoby břidlicového plynu ve 41 zemích světa dosahují 207 bilionů metrů krychlových a díky rozvoji průzkumných aktivit dál rostou. Zásoby plynu v břidlicích tak dosahují už třetiny světových zásob zemního plynu a stačily by na více než 60 let globální spotřeby.

Průkopníkem využití břidlicových hornin jsou Spojené státy. Po nich se chystají nové zdroje využívat další země světa, jako je Čína, Argentina, Velká Británie a Rusko. Takzvaná "břidlicová revoluce" v posledních letech udělala z USA vývozce plynu a prudkým zlevněním této suroviny přeměnila tamní energetický trh.

V Evropě zahájily přípravy k těžbě nového zdroje vedle Británie zejména Polsko, dále Rumunsko, Litva nebo Turecko. Některé země, jako je Francie nebo Česká republika, na průzkum břidlic metodou takzvaného frakování uvalily moratorium pod tlakem obav o životní prostředí a kampaní zelených aktivistů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK