Podpora EU pro zaměstnanost mladých se může týkat severozápadu ČR

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. června (zpravodaj ČTK) - Na evropské prostředky na podporu zaměstnanosti mladých by v Česku mohly dosáhnout Karlovarský a Ústecký kraj. Před summitem Evropské unie, který se má zaměstnanosti mladých věnovat, to dnes řekl český premiér Petr Nečas. Částku, kterou by mohlo Česko získat, neupřesnil. Hlavní část peněz na boj s nezaměstnaností ale podle něj bude pocházet z národních zdrojů.

"Klíčové prostředky na boj s nezaměstnaností v České republice, včetně nezaměstnanosti mladých, budou nadále pocházet především z národního rozpočtu," zdůraznil premiér při příjezdu na vrcholnou schůzku. "Toto nebudou nějaké gigantické prostředky," řekl o evropském systému podpory.

Šéfové zemí EU se v dubnu dohodli, že v letech 2014 až 2020 půjde na podporu zaměstnanosti mladých lidí šest miliard eur (156 miliard korun). Nezaměstnanost je podle evropských představitelů jeden z velkých problémů EU. V Evropě je bez práce přes 26 milionů lidí a 5,6 milionu z nich ještě nebylo 25 let.

""Je to samozřejmě problém a je to celoevropský problém. Já chci zdůraznit, že stále v té oblasti nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let patříme zhruba okolo toho desátého místa v rámci Evropské unie, tedy do té lepší poloviny, nebo méně spatné poloviny," řekl Nečas.

"Především musíme vytvořit systém, kdy bude dobré prolínání mezi školní výcvikovou praxí na straně jedné a požadavky na trhu práce na straně druhé," uvedl k možnostem řešení situace český premiér.

Problém je podle něj také v nepružném trhu práce. "Jednoznačně se ukazuje, že v těch zemích, kde je nejvyšší nezaměstnanost mladých, tak je velmi rigidní trh práce s příliš mnoha ochranářskými opatřeními, která se obrací proti těm, kteří nově vstupují na trh práce," prohlásil Nečas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK