Rusko snížilo plán příjmů z privatizace příští rok na polovinu

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. června (ČTK) - Ruská vláda dnes snížila plán výnosů z privatizace podílů ve státních podnicích pro příští rok na polovinu dosud předpokládané výše. Letos dosáhnou tyto příjmy jen sedminy původního cíle. Podle agentury Reuters to dokládá, jak Kreml za staronového prezidenta Vladimira Putina obnovuje státní moc nad ekonomikou.

Reformistický ministr financí Alexej Kudrin v roce 2010 oznámil plán snížit státní podíly ve společnostech jako ruský ropný gigant Rosněfť nebo dvě největší ruské banky Sberbank a VTB a získat tak v dalších pěti letech 50 miliard dolarů (asi bilion korun). Byl to vrchol relativně liberální éry prezidenta Dmitrije Medveděva. Prodeje však od počátku zaostávaly za plánem a po loňském květnovém návratu Putina do Kremlu se tempo reforem a privatizace ještě výrazně zpomalilo.

Loni na podzim ještě Moskva získala z prodeje podílu ve Sberbanku přes dvě miliardy dolarů. Zdaleka největší firemní transakcí od Putinova nástupu však bylo faktické znárodnění v podobě převzetí britsko-ruského společného podniku TNK-BP státním kolosem Rosněfť za 55 miliard dolarů.

Zklamání investorů z nového přesunu ekonomiky pod státní kontrolu se projevuje propadem ruských akcií, což vede k dalším odkladům prodejů akcií státních firem. Zatímco ve světě letos burzy vesměs výrazně rostou, ruský index RTS od počátku roku klesl o 18 procent.

Cíl pro privatizaci v roce 2014 úřad pro státní majetek snížil na 180 miliard rublů (110 miliard Kč). Letošní příjmy z prodeje státních podílů dosáhnou zřejmě jen 60 miliard rublů, tedy 14 procent původního plánu. "Současný stav na finančních trzích je takový, že až na vzácné výjimky nebude možné zabránit dalším škodám na prodeji podílů v těchto firmách," vysvětlila vládě šéfka úřadu Olga Děrgunovová.

Hlavní privatizační akcí v příštím roce by měl být prodej podílu v bývalém monopolním operátorovi pevných linek Rostelecom. Ten se podle mínění analytiků chystá koupit čtvrtého největšího mobilního operátora Tele2, aby mohl konkurovat třem hlavním operátorům - MTS, Megafonu a Vimpelcomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK