V Bruselu začal summit EU, věnuje se nezaměstnanosti

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. června (zpravodaj ČTK) - V Bruselu dnes začala dvoudenní vrcholná schůzka Evropské unie, která by se měla věnovat nezaměstnanosti, hospodářskému růstu a zvyšování evropské konkurenceschopnosti. Summit se koná krátce poté, co zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu a členských států dosáhli shody na rozpočtu EU na roky 2014 až 2020. Česko na summitu zastupuje premiér v demisi Petr Nečas, který bude usilovat o to, aby se do závěrů schůzky dostala i pomoc zemím postiženým povodněmi.

"Budeme diskutovat o tom, jak bychom mohli dále rozvíjet hospodářskou a měnovou unii," řekla při příjezdu německá kancléřka Angela Merkelová. "Vedle konsolidace rozpočtů, vedle větší spolupráce v bankovním odvětví, tedy vytvoření bankovního dohledu a podobně, potřebujeme větší koordinaci hospodářské politiky," zdůraznila.

Britský premiér David Cameron před začátkem summitu prohlásil, že EU by měla posilovat svou konkurenceschopnost především zlepšením podmínek pro firmy. "Toto zasedání by mělo být o tom, aby se v Bruselu dělalo to, co děláme v Británii, tedy dostat pod kontrolu výdaje, zajistit, že nebudeme žít nad poměry, a stát se konkurenceschopnější, zbavit se regulací a usnadnit podnikům vytváření pracovních míst," řekl.

Summit se také bude věnovat problému nezaměstnanosti mladých lidí. V Evropě je bez práce přes 26 milionů lidí a 5,6 milionu z nich ještě nebylo 25 let. Šéfové zemí EU se v dubnu dohodli, že v letech 2014 až 2020 půjde na podporu zaměstnanosti mladých šest miliard eur (156 miliard korun). Například Nečas ale před zahájením summitu zdůraznil, že hlavní část prostředků na podporu zaměstnanosti musí pocházet z národních zdrojů.

Česko také chce do závěrů setkání prosadit, aby EU poskytla pomoc středoevropským státům postiženým povodněmi. Usiluje o snazší přesun peněz mezi operačními programy, o zajištění peněz na obnovu infrastruktury a o podporu firem, které velká voda postihla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK