Americké akcie dopoledne posilovaly díky údajům o ekonomice

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne pokračovaly již třetím dnem za sebou v růstu. Na trhu se zmírnily obavy z omezování opatření na podporu ekonomiky. Náladu investorů navíc podpořily příznivé hospodářské údaje ze Spojených států.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,8 procenta na 15.031 bodů. Širší index S&P 500 stoupl rovněž o 0,8 procenta na 1616 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se po růstu ve stejném rozsahu dostal na 3403 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v květnu vrátily k růstu a stouply o 0,3 procenta. Navíc přišla zpráva o mírném poklesu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu.

Akciové trhy začaly v úterý oživovat z propadu, za kterým stály obavy z omezování opatření americké centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky. Fed nyní ekonomiku stimuluje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Šéf Fedu Ben Bernanke nicméně minulý týden uvedl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Potravinářská společnost ConAgra Foods dnes zamířila vzhůru poté, co její čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Firma navíc mírně zlepšila svůj dlouhodobý výhled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK