Ceny ropy pokračují v růstu, obavy z Fedu ustupují

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostou a severomořská ropa Brent se po čtyřdenním vzestupu vrátila ke 103 dolarům za barel. Na trhu narůstá přesvědčení, že přední centrální banky světa v čele s americkým Fedem zatím nebudou ustupovat od podpůrné měnové politiky.

Brent v 17:46 SELČ posílila o zhruba 1,30 dolaru na 102,95 USD za barel a zaznamenává nejdelší sérii růstu od poloviny března. Americká lehká ropa WTI zpevnila o jeden a půl dolaru mírně nad 97 dolarů.

Středeční snížení odhadu amerického ekonomického růstu za první čtvrtletí ukázalo, že ústup Fedu od podpůrných nákupů dluhopisů nebude tak rychlé, jak se trh obával po vystoupení jeho šéfa Bena Bernankeho z minulého týdne. Tento týden navíc řada dalších členů vedení Fedu dala najevo, že s omezováním měnové stimulace se určitě nijak spěchat nebude. Také šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve středu ujistil investory, že banka ještě dlouho svou politiku přitvrzovat nezačne.

Minulý týden ceny ropy v reakci na Bernankeho slova spadly o zhruba pět procent a zažily nejhlubší ztrátu od začátku dubna. Výrazně ztratily i světové akciové trhy.

"Myslím, že trhy zasáhla minulý týden dezinterpretace Bernankeho komentářů. Od té doby to vypadá, že jeden guvernér Fedu za druhým vyznění jeho slov mírní, což pomáhá celé řadě investičních aktiv včetně ropy," řekl agentuře Reuters John Kilduff z newyorské firmy Again Capital.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 102,95 101,66 New York - Nymex WTI srpen 97,03 95,50

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK