Fed ujišťuje trhy, že stažení měnové podpory nebude nijak rychlé

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. června (ČTK) - Představitelé americké centrální banky (Fed) v posledních dnech ujišťují finanční trhy, že nezačnou ustupovat od podpůrné měnové politiky, dokud ekonomika dostatečně nezesílí. Zdůraznil to dnes prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley a člen výkonného vedení Fedu Jerome Powell. Podle nich trhy reagovaly přehnaně na slova šéfa Fedu Bena Bernankeho, který minulý týden ohlásil budoucí omezování masivních nákupů dluhopisů.

Fed nyní nakupuje dluhopisy za 85 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) měsíčně. Bernanke minulou středu po zasedání měnového výboru banky řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne Fed zřejmě už v letošním roce tyto nákupy omezovat a do poloviny příštího roku je zcela zastaví. To vyvolalo prudký pokles cen akcií, zlata, ropy a dalších komodit, protože příliv levných peněz od Fedu do bank a na trhy letos hnal ceny akcií vzhůru.

Dudley na tiskové konferenci zdůraznil, že Fed začne snižovat nákupy obligací nikoli podle kalendáře, ale až podle vyhlídek vývoje ekonomického růstu a trhu práce. "Pokud by situace na trhu práce a dynamika ekonomického růstu nebyla tak příznivá, očekávám, že zvýšené nákupy aktiv budou trvat déle," řekl.

Powell se domnívá, že investoři z Bernankeho slov nesprávně vyvodili, že Fed začne omezovat nákupy velmi brzy. "Zdá se mi, že signál změny měnové politiky, který předseda (Bernanke) na své tiskové konferenci vyslal, byl velmi malý," řekl Powell na konferenci organizace Bipartisan Policy Center. "Chci zdůraznit význam (ekonomických) dat nad datem," dodal.

Tento týden se obavy z brzkého ústupu od měnové stimulace na trzích zmírňují. Americké akcie dnes rostou třetí den i díky vyjádření Fedu,

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK