Akcionáři firmy Orco schválili navýšení kapitálu a představenstvo

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 27. června (ČTK) - Akcionáři realitní společnosti Orco Property Group dnes schválili navýšení kapitálu o více než 63 milionů eur na téměř 279 milionů eur (7,3 miliardy Kč). Uvedla to dnes firma ve své tiskové zprávě. Akcionáři odsouhlasili rovněž nové složení představenstva.

"Dnešní výroční i mimořádná valná hromada proběhla mimořádně dobře. Domnívám se, že možnost navýšit kapitál společně s novým vysoce kvalifikovaným a vyváženým představenstvem zajistí pokračující úspěch společnosti Orco," uvedl prezident a generální ředitel Jean-François Ott.

Podle informací serveru Patria Online valná hromada potvrdila v roli šéfa skupiny Otta a nově zvolila devítičlenné představenstvo skupiny. V něm jsou tři zástupci nejsilnějšího investora Radovana Vítka včetně něj osobně, což zhruba odpovídá jeho 30procentního podílu ve společnosti.

Vítek je přes společnosti Gamala a Crestline dominantním 29,65procentním akcionářem skupiny Orco. Dalších 12,5 procenta ovládá společnost Kingstown Capital Management, 10,5 procenta drží Alchemy Special Opportunities LLP a 8,9 procenta Jean-Francois Ott. Kolem tří procent vlastní August Finance a MSREF, zhruba 32 procent připadá na "další akcionáře", napsal server.

Společnost Gamala, za kterou stojí Vítek, stáhla krátce před konáním VH nominace čtyř z pěti navržených kandidátů do představenstva skupiny Orco, z něhož navíc rezignoval další jeden jeho zástupce plus zástupce akcionáře Alchemy. Nominace, které by Vítkovi umožnily po schválení valnou hromadou z pozice téměř 30procentního akcionáře představenstvo ovládnout, vzbudily ostrý odpor dalších akcionářů, žádajících nadále proporční zastoupení ve vedení firmy.

Developerská skupina Orco podniká především v Praze, Berlíně, Varšavě a Budapešti. V české metropoli patří mezi hlavní chystané projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco Property Group loni hospodařila s čistou ztrátou ve výši 40 milionů eur. Orco tak už je druhý rok v řadě ve ztrátě, přestože v roce 2012 zvýšilo tržby o 65 procent na 260 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK