Americké akcie ve čtvrtek opět posílily

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek potřetí za sebou posílily poté, co se představitelé americké centrální banky (Fed) snažili zmírnit obavy z omezování opatření na podporu hospodářského růstu. Náladu investorů podpořily rovněž příznivé údaje o ekonomice.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,77 procenta na 15.024,49 bodu. Poprvé od 19. června tak uzavřel nad hranicí 15.000 bodů. Širší index S&P 500 stoupl o 0,62 procenta na 1613,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,76 procenta na 3401,86 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že spotřebitelské výdaje v USA se v květnu vrátily k růstu a stouply o 0,3 procenta. Navíc přišla zpráva o mírném poklesu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v uplynulém týdnu.

Akciové trhy začaly v úterý oživovat z propadu, za kterým stály obavy z omezování opatření Fedu na podporu ekonomiky. Fed nyní ekonomiku stimuluje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Šéf Fedu Ben Bernanke nicméně minulý týden uvedl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Prezident Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley ale ve čtvrtek zdůraznil, že že Fed začne snižovat nákupy obligací nikoli podle kalendáře, ale až podle vyhlídek vývoje ekonomického růstu a trhu práce. "Pokud by situace na trhu práce a dynamika ekonomického růstu nebyla tak příznivá, očekávám, že zvýšené nákupy aktiv budou trvat déle," řekl.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru po dvoudenním růstu, za kterým stály vyhlídky na zpřísňování měnové politiky. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,2 procenta na 1,2999 USD.

pmh fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK