Plyn z Ázerbájdžánu bude do Evropy přepravovat konsorcium TAP

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Baku 28. června (ČTK) - Konsorcium Trans Adriatic Pipeline (TAP) bylo vybráno pro zajištění dodávek zemního plynu z ázerbájdžánského pole Šach Deniz do Evropy. Uvedl to dnes šéf společnosti BP pro Ázerbájdžán. O dodávky z pole Šach Deniz usiloval i konkurenční projekt Nabucco West, jeho zástupci však již dříve oznámili, že plyn z Ázerbájdžánu přepravovat nebudou. Informuje o tom agentura Reuters.

Skupina pro těžbu v Ázerbájdžánu, tvořená britskou společností BP, norskou Statoil, ázerbájdžánským státním podnikem SOCAR a francouzským Totalem, se měla do konce června rozhodnout, kterému z obou projektů dá přednost. Konsorcium chce vyvážet od počátku roku 2019 plyn z velkého ázerbájdžánského pole Šach Deniz plynovodem Transanatolian Pipeline (TANAP) na hranice Turecka a Bulharska, kde se má napojit plynovod dál na západ.

Projekt TAP předpokládá výstavbu potrubí přes severní Řecko, Albánii a pod hladinou moře do jižní Itálie. Řídí jej konsorcium německé společnosti E.ON Ruhrgas, norské Statoil a švýcarské skupiny Axpo.

Společnost OMV, která vede konsorcium Nabucco West, už ve středu oznámila, že její projekt v boji o přepravu plynu z pole Šach Deniz neuspěl. "Projekt Nabucco pro nás skončil," řekl ve středu generální ředitel OMV Gerhard Roiss. Nevyloučil však výstavbu plynovodu k vlastnímu nalezišti plynu v Černém moři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK