Italská policie zatkla biskupa kvůli vyšetřování vatikánské banky

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 28. června (ČTK) - Italská policie dnes zatkla jednoho biskupa, člena italských tajných služeb a finančního zprostředkovatele v souvislosti s vyšetřováním vatikánské banky, která je opředená skandály. Informovala o tom dnes italská média.

Podle serveru listu Corriere della Sera je zatčeným prelátem Nunzio Scarano, biskup z jihoitalského Salerna. Podle zpravodajské televize Sky TV TG-24 jsou všichni tři zatčení podezřelí z podvodu a korupce.

Problémová banka, známá jako Ústav pro věci víry (IOR), dělá Vatikánu již dlouhodobě starosti. Před dvěma dny jmenoval papež František zvláštní komisi, která má zkoumat její právní strukturu a činnosti.

Banka, která není přístupná veřejnosti, spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italské úřady ji vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz, což banka popírá. Italská centrální banka se navíc domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním.

Banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK