Gazprom v pololetí zvýšil dodávky plynu do Evropy o desetinu

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. června (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom v prvním pololetí zvýšil dodávky zemního plynu do Evropy o deset procent. Oznámil to dnes generální ředitel společnosti Alexej Miller. V celém loňském roce dodávky kvůli slabé poptávce klesly o sedm procent na 138 miliard krychlových metrů. Letos chce Gazprom dodat do Evropy přes 150 miliard krychlových metrů plynu, píše agentura Reuters.

Gazprom je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medveděv již začátkem měsíce uvedl, že Gazprom v letošním roce sníží ceny zemního plynu pro své evropské zákazníky. Průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by podle něj měla klesnout o zhruba pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7300 až 7500 Kč) za 1000 metrů krychlových.

Medveděv začátkem roku uvedl, že Gazprom hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu. Gazprom však v Evropě čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných formací.

pmh fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK