Akciové trhy v Japonsku a Číně prudce posílily

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. června (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o více než tři procenta a uzavřely na nejvyšší úrovni v tomto měsíci. Těží z příznivých údajů o domácí ekonomice a růstu na ostatních asijských trzích. Čínské akcie dnes zaznamenaly nejprudší nárůst za poslední dva měsíce.

Světové akciové trhy v posledních dnech oživují díky poklesu obav z toho, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei dnes stoupl o 3,5 procenta na 13.677,32 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od konce května. Čínský index Shanghai Composite posílil o 1,5 procenta na 1979,20 bodu. Za celý týden nicméně Shanghai Composite klesl o pět procent, zatímco Nikkei si připsal více než tři procenta, napsala agentura Reuters.

Čínský trh začátkem týdne prudce oslaboval kvůli obavám ze zpřísňování podmínek pro poskytování úvěrů. K jeho oživení přispěl slib čínské centrální banky, že zajistí přiměřený růst objemu úvěru a stabilitu na finančních trzích. Nálada na burze ale podle analytiků zůstává křehká kvůli obavám ohledně dlouhodobých vyhlídek čínské ekonomiky.

Japonská průmyslová výroba v květnu podle dnešních údajů stoupla o dvě procenta, zatímco analytici očekávali růst o pouhých 0,2 procenta. Analytik Jasuo Sakuma ze společnosti Bayview Asset Management předpověděl, že index Nikkei by se příští týden mohl vyšplhat na 14.000 bodů.

pmh fcz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK