Dluhy českých domácností v dubnu vzrostly na 1,174 bilionu Kč

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v květnu opět meziměsíčně vzrostly, a to o 6,1 miliardy korun na 1,174 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností vyšší o 44,9 miliardy korun. Vyplývá z dnešních údajů České národní banky.

Zadluženost podniků v květnu meziročně klesla o 3,2 miliardy korun na 960,1 miliardy Kč. Proti dubnu se dluhy firem snížily o 8,7 miliardy Kč.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí klesly v květnu meziměsíčně zhruba o 6,2 miliardy korun na 1,186 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 75,6 miliardy korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, činily v květnu téměř 340,3 miliardy korun. Meziročně stouply o skoro osm miliard korun a meziměsíčně byly nižší o 4,2 miliardy Kč.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK